Vanliga frågor & Svar

Vanliga frågor & Svar

Vanliga Frågor & Svar

Halkbanan ska ge dig en uppfattning om hur det är att köra när plötsliga svåra situationer uppkommer, både pga. väder men också tex pga. djur som dyker upp eller medtrafikanter som gör oväntade manövrar. Du får också en uppfattning hur du personligen skulle reagera och vad du själv kan göra för att bli säkrare förare i oväntade situationer.
Du får lära dig hur du undviker de här lägena så mycket som möjligt genom att planera din körning.

Du ska inte köra Halkbanan för tidigt i din utbildning utan bör vänta till du kan manövrera bilen ordentligt i olika trafiksituationer. Vi rekommenderar att du pratar med din lärare, så hjälper hon/han dig att boka halkbanan när du är helt redo, för att du ska få ut mesta möjliga nytta av lektionen.

Våra utbildningar genomförs på Halkbana Södertälje Strängnäs. Du får skjuts dit och tillbaka, från våra upphämtningsplatser i Liljeholmen, Älvsjö Station samt Gullmarsplan. Räkna med att hela ”äventyret” tar ca 6 timmar, inkluderat restid.

Vi hämtar upp dig från Liljeholmen, Älvsjö station, Gullmarsplan.

Ja risk 2 och halkbana är samma sak, tidigare kallades Risktvåan för halkbana

Alla som ska ta ett B-körkort behöver genomföra Risktvåan

Ja absolut många företag bokar halkbana som fortbildning gällande säkerhetstänk och säkrare körning.

Risktvåan är giltig i fem år

Nej det är inget prov på halkbanan (Risktvåan)

Ja man kan bli underkänd på Risktvåan om man inte kan manövrera bilen och inte kommer upp i hastigheten som krävs.

Oavsett om du är en nybliven körkortsinnehavare eller yrkesförare, finns det bara ett sätt att verkligen lära sig hantera halka på ett säkert sätt: genom att träna på verkligt halt underlag. Vår halkbana är utformad som en riktig isig yta, och alla bilarna som används är automatiska. Genom att spänna fast säkerhetsbältet och träna på vår halkbana kan du uppleva hur det känns när en riktig vattenplaning uppstår och hur det känns när däcken börjar tappa greppet på underlaget.

Halkbanan vi anlitar har den miljövänligaste halkyta i hela Sverige. Inga kemikalier i form av lösningsmedel används samt att vi använder oss av eget vatten från brunn.

Bussarna som vi använder som transport till och från halkbanan (risk 2) är el-bussar.